Saoedi-Arabië
Algemeen
De officiële naam van Saoedi-Arabië is Het Koninkrijk Saoedi-Arabië.
De officiële taal van Saoedi-Arabië is Arabisch.
Het landoppervlak van dit land is 2.250.00 km2.
De kustlijn is 2640 km lang.
De hoofdstad van Saoedi-Arabië is Riyad.
De godsdienst van dit land is de Islam.
De munteenheid van Saoedi-Arabië is de Saudi Rial, bij deze munt is 2,80 Saudi Rial gelijk aan 1 euro.
Geschiedenis
Saoedi-Arabië is gevormd door koning Abdul-Aziz Al Saud.
Hij heeft het Saoedi-Arabië gevormd hoe het land nu nog is.
De Bedoeïenen bracht hij in dorpen onder. Ze werden een fanatieke en gevreesde strijdmacht en werden de Ikhwan genoemd, Ikhwan betekend broeders. De Ikhwan was een van de belangrijkste delen van het leger van Abdul-Aziz.
De dood van Abdul-Aziz was in 1953.
Belangrijke Steden
Belangrijke steden van Saoedi-Arabië zijn Mekka omdat dat heiligste stad van de Islam is en omdat het de geboorteplaats is van profeet Mohammed (een profeet is een door God bedachte man) (2 miljoen inwoners), Riyad omdat het de hoofdstad is (7,4 miljoen inwoners), Djedda is de tweede stad van het koninkrijk en wordt de bruid van de rode zee genoemd, in Djedda is ook de grootste haven aan de rode zee (3,6 miljoen inwoners) en Medina is bij moslims bekend als de verlichte stad en is de tweede heilige stad van de Islam.
Eten en drinken
De Arabieren staan bekend om hun gastvrijheid. Een kopje koffie is het symbool daarvan. Het is een hele andere koffie die je in andere landen drinkt. De koffie is in dit land net zo belangrijk als thee in Japan. De koffie wordt daar gemaakt van geplette bonen, in Saoedi-Arabië maken ze koffie zelf.
Arabisch eten is eigenlijk gewoon het eenvoudig. Vlees werd vroeger alleen bij bijzondere gelegenheden gegeten. Een maaltijd die in Saoedi-Arabië al heel lang bestaat is een hele geit of een heel schaap. Het dier wordt gegeten met gekookte rijst. Het eten staat op een metalen schaal midden in de kamer. Daaromheen staan andere gerechten. De gasten wassen eerst hun handen en gaan dan rond het eten zitten. De gastheer pakt hierna de beste stukken vlees voor elke gast, en daarna bediend iedereen zichzelf. Het eten kan beginnen!
Tijdens de ramadan vasten de Moslimse mensen. Ze mogen pas eten na zonsondergang. Aan het eind van deze maand om te vasten eten ze lekker en geven ze elkaar cadeautjes.
Geld
Zoals je weet wordt er in Saoedi-Arabië met de Saudi riyal betaald.
Er zijn briefjes geld van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500. Aan de ene kant zijn ze Arabisch gedrukt en aan de andere kant Engels. Op deze briefjes staan het nationale teken van gekruiste zwaarden, een palmboom en portretten van de Saudi koningen. Een briefje van 1 Saudi riyal is hetzelfde als 100 halalahs. Er zijn munten van 5, 10, 25 en 50 halalahs.
Klimaten
Saoedie-Arabië is een van de warmste en droogste landen ter wereld. Alleen heel ver in het noorden en zuiden valt per jaar gemiddeld 100 mm regen. In de winter is het in dit land ook best warm, ongeveer 16°C. In het gebergte is het in de zomer en in de winter altijd best koud. De meeste neerslag valt in het zuidwesten, in het Asirgebergte.
Het binnenland heeft een droog landklimaat. In de zomer, van mei tot oktober is het geen verassing als de temperaturen boven de 50 °C. In het binnenland en aan de oostkust komen regelmatig zandstormen voor.
Dieren
Vroeger leefde er veel meer grote zoogdieren in Saoedi-Arabië. Doordat in de eerste helft van de twintigste eeuw steeds meer mensen een auto en een automatisch geweer kregen, werden de diersoorten in de woestijn zoals de oryx en de gazelle veel doodgeschoten. De Arabische cheetah en de Arabische struisvogel stierven helemaal uit.
Kleine zoogdieren vind je nog heel erg veel in de woestijn van Saoedi-Arabië. Vooral de gerbil (woestijnrat) en de woestijnhaas vind je er heel veel. Dat is het voedsel van de woestijnkat, de heel erg zeldzame Fennek (woestijnvos) en nog een andere kleine vos.
Planten
Sommige planten in Saoedi-Arabië slaan water op in hun bladeren, andere planten wortelen heel diep.
In hete tijden verdampen de bladeren. Als planten opgerolde, leerachtige bladeren hebben, verdampt het minder snel waardoor de plant minde snel uitdroogt. Andere planten maken na een hevige regen bij gewoon weer nieuw zaad aan.
Bevolking
Saoedi-Arabië had 24,3 miljoen inwoners in 2007. Ongeveer 27 % van deze mensen is van buitenlandse afkomst. Er wonen op 1 km² maar negen mensen.
De bevolking in Saoedi-Arabië bestaat voor 90% uit Arabieren en voor bijna 10% uit islamitische Afro-Aziaten.
Toerisme
De meeste toeristen in Saoedi-Arabië zijn moslims die heilige plaatsen van de Islam komen bezoeken.
Volgens schattingen komen er maandelijks ongeveer 500.000 toeristen naar
Saoedi-Arabië toe, ongeveer 6 miljoen per jaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb